Bedrijven & Organisaties

Nachtenlang slecht slapen omdat je een presentatie moet geven voor een groep. Snel geïrriteerd zijn omdat je een workshop moet verzorgen voor je eigen collega’s. Je hart in je keel voelen kloppen als je het woord wil nemen tijdens een teamvergadering of op een meeting. Voor je mening willen opkomen en veel agressiever uit de hoek komen dan je eigenlijk wou, waardoor je er nog dagen over blijft tobben.

Het zijn herkenbare situaties die zowel voorafgaand, tijdens als na je ‘optreden’ meer tijd en energie kunnen opeisen dan wenselijk is. In veel organisaties en bedrijven heeft “Verbindende Communicatie” al enige tijd ingang gevonden en zijn werkgevers en werknemers vertrouwd met het concept. Wellicht vraagt u zich af wat plankenkoorts en verbindende communicatie met elkaar te maken hebben.

“Verbindende Communicatie” gaat ervan uit dat je vrijer en makkelijker in contact met de ander kan zijn, als je in contact bent met jezelf. Volgens Marshall Rosenberg gebeurt dit als we bewust zijn van onze gevoelens – zowel aangename als onaangename – en erkenning geven aan de onderliggende behoefte. “Bij jezelf blijven” zorgt ervoor dat je vanuit je kwetsbaarheid in je kracht staat. Rosenberg noemt het zelfempathie. Dit principe hanteren we in het ‘Omgaan met plankenkoorts’. Wat betekent het als ik bang ben? Voel ik me op dat moment gespannen, onrustig of ben ik eerder in paniek? Hoe beter ik kan gewaarworden wat ik voel en hoe preciezer ik mijn gevoel onder woorden kan brengen, hoe gemakkelijker het is om mijn behoefte helder te krijgen. Heb ik nood aan rust, veiligheid of heeft mijn angst eerder met behoefte aan vertrouwen te maken? Voor de meesten onder ons blijkt het niet zo eenvoudig om te weten waar we behoefte aan hebben. Integendeel, in plaats van te voelen hebben we tijdens onze opvoeding leren gehoorzamen en ons leren aanpassen aan de behoeftes van anderen. Opnieuw in contact komen met gevoel en behoefte, ‘Stay & Play’ is een waardevolle en efficiënte manier om met stress om te gaan, eender voor welk soort optreden.

Maak kennis mét en oefen jezelf in zelfempathie. Laat je energie weer stromen. Neem vrijblijvend contact op met Mieke indien u meer wil weten over een vorming op maat van uw organisatie of bedrijf.